Diavetítő
Naptár
Szöveges mező

 

 

 

 

 

Újságcikkek - riportok

Győri Szalon írja a ZABFALÓKRÓL:http://www.gyoriszalon.hu/index.php?t=2012%2Fzabfalok.html&kat=kultura

 

 

 Hallgasd meg:
http://www.katolikusradio.hu/?m_id=4&m_op=viewmusor&id=284627&ado=1&sessid=KjQ1NTgzNDczMTMzOTg0ODYwNTM0MjI5Mzk4
 
2012. június 10., vasárnap
Lelkében lobog a versírás
 
Ünnepi találkozás Péter Erika költőnővel, születésnapja alkalmából
 
Szerző: Zsidov Magdolna
 
Rendhagyó zenés irodalmi beszélgetés keretében, születésnapi rendezvényen találkoztak az érdeklődők Péter Erika költőnővel az ünnepi könyvhéten, a békéscsabai Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria kiállítótermében, június 7-én.

Születésnapja alkalmából, az ünnepi könyvhéten Szabó Zsuzsa kérdezte Péter Erikát, és Hevesi Imre öntötte zenébe a verseket

 

A verskóstolóként meghirdetett alkalmat az intézmény igazgatója, Köles-Varga Edina nyitotta meg. Beszédében utalt arra, hogy Péter Erika munkásságában több művészeti ág is szorosan kapcsolódik, mégpedig a zene, a képzőművészet és az irodalom. E hármasság jellemző a költőnő alkotói tevékenységére. József Attilától vett idézettel – „Én boldog pillanataimban gyermeknek érzem magamat…” – erősítette, hogy szükséges a felnőtteknek is időnként gyermekké lenni. Egy másik költőt is megidézett, Illyés Gyulát, akinek A költő felel című hosszabb lélegzetű verséből olvasott fel részletet. A gondolatsor visszaadta, hogy a felnőtt, miként a gyermek, játszik a szavakkal, ha érti azokat, és csodákat képes teremteni velük. Az igazgatónő illusztrisnak nevezte, hogy Gécs Béla tipográfusnak, a betűk „értő” formálójának kiállítása, és a betűket szavakba, gondolatokba varázsoló költőnő egy színtérben mutathatja meg tehetségét.

  

A megnyitót követően Szabó Zsuzsa újságíró, a Békés Megyei Lovas Szövetség elnöke kérdezte a vendéget. A válaszokból kiderült, hogy Péter Erika gyermekkorában, mint bárki más, „játszadozott” a pályaválasztás gondolatával, így hol tengerész, hol táncosnő szeretett volna lenni. Mindezek ellenére a versírás már a lelkében lobogott akkor is. Kezdeti próbálkozásai a fiókban lapultak, arra várakozva, hogy a szerző egyszer újra „felfedezi” őket. És már az érett ember gyermekivé szelídült gondolatai, a kétezres évektől mind határozottabban felszínre hozták a költőt, és a fiókból előkerültek a régi versek, hogy majd az újabban születettekkel együtt napvilágot lássanak, mindenki örömére, de legfőképpen a gyermekekére. Péter Erika büszkén vallotta, hogy örül a rendezvény helyszínének, hiszen itt dolgozott néhány évig, és őt is örömmel tölti el az összecsengés Gécs Béla kiállításával.

 
Mindezek után a versek kapták a főszerepet. Elsőként két, felnőtteknek szóló költemény hangzott el Péter Erika előadásában. Az egyik a Jankay emlékére írt csodálatos vers, amelyből felismerhetővé vált a festőművész sajátos színvilága. A másik vers a Tavasz leszek, mely bár rövid, de a benne vibráló érzelem annál többről üzen.

Ezt követően a költőnő, aki élete döntő hányadában óvónőként töltötte be hivatását, „átadta” magát a gyermekvilágnak. A Hevesi Imre zenész által hangszeren megszólaltatott versekkel örvendeztette meg a gyermek és felnőtt vendégeket. A kivetített illusztrációkat, a versek szövegével együtt, maga a költőnő készítette. A vetítővásznon megjelent verseket a vendégek is énekelték, így még ünnepibb lett a hangulat.Elhangzottak a megjelent kötetek illusztrálóinak – Kelebi Kiss István képzőművész, Papp Anikó Mira és Mészely Ilka illusztrátorok – neve, akiknek nagyszerű munkái ugyancsak méltatásra érdemesek.

A most kiadott, Zabfalók című verseskötetet ez alkalommal mutatták be. A könyv kiadását Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, hétszeres fogathajtó világbajnok levélben üdvözölte, amelyet Szabó Zsuzsanna olvasott fel.

A verseket hallgatva óhatatlanul felmerül: amikor a felnőtteket kétségek gyötrik, vajon nem érdemes-e a gyermeklélekhez menekülni tanácsért?

Péter Erika olyan emberről tett vallomást, akinek nem csak az arcára, a lelkére is harmóniát festett a gondolat, s aki a könnyeket is dallal és lírával oldja fel, ha nem is az ég felhőiben, de az olvasó gyerek és felnőtt szívében.

 vitalap.hu 2012. június 10., vasárnap

 Csabai Mérleg, 2012.május 22.

Zabfalók és a gyerekek

Van-e gyerek, aki nem szereti a lovakat? Aki nem szeretne lovagolni, megsimogatni egy paci fejét? Van-e gyerek, akinek a bábszínházban nem éppen Ló Szerafin az egyik kedvenc sztárja? Ugye, hogy nincs. Aztán olyan sincs, aki ne szeretne lovakról, lovacskákról olvasni, különösen gyerekeknek való verseket, olyanokat, mint amilyeneket Péter Erika ír és gyűjt össze egy újabb, pompázatosabb illusztrált könyvben, azt a címet adva neki, hogy: Zabfalók.

Mert ugyebár közismert, hogy a lovak, lovacskák kedvelt étele a zab, amiből olyan jókat lehet falni. Sőt, még jobbat, ahogy az Abrakoló című versikében a költőnő írja: "ha a zab és árpa mellé/ desszertet is kapnak". Hogy miféle a lódesszert, bizony most sem tudom, de majd megmondja valaki.

Egyszóval olyan jó olvasgatni ezt az új gyermekverses könyvet, olyan jó megismerkedni a legkülönfélébb lovacskák életével, hiszen jó barátaink ők. Kétségtelen, már az első versek olvasásakor kiderül: Péter Erika nemcsak a csengő-bongó versikék írásához ért, jól ismeri Ló Szerafinékat, de a szilaj vadlovakat is, meg a kiscsikókat, akiknek "nagy fején a sörény bodros/ alig hasonlít a lóhoz". Barátai a cirkuszi lovak, az egyik vers címének is ezt választotta, majd leírta, hogy miért fő kedvence Balerina, a csinos kanca: "táncol, számol, két lábra áll/ s ezüst gömbön forog". Persze, azért Muki is ott van a kedvencek között, hiszen ő valaha versenyló volt, most pedig "szunyókál és motyorászik/ álmában tán épp vágtázik..."

Kedves, jópofa könyv Péter Erika Zabfalókja, s hogy még jobban megszeressék a kis olvasók, Mészely Ilka ifjú grafikus rajzolta meg a színes illusztrációkat, azokat a képeket, ahogyan ő látja ezt az egész "zabfaló" társaságot. Aki szeret olvasni, ki nem hagyhatja!

Sass Ervin
 Bárka irodalmi folyóirat
 2002 márciui szám
http://www.barkaonline.hu/friss-barka
 
 Tata,december 5.
 
Szarvas, 2011. november 28
 Kutas Ferenc írása
 
 Megjelent A Hónap 2011. 3.. számában
 Sass Ervin írása
                           
  Szikora Pál megnyitója
Író-olvasó találkozó, Csanádapáca
 Katt. ide!
 

 

Itt voltam!
 
Életre-való - A Katolikus Rádió riportja
2010. szeptember 5.

http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/petererika/uploads/Eletre-valo-aKatolikusRadioadasa.mp3

 

 

 

 

 

 

 

Hír6, 2010, augusztus 21.

A  Kondorosi Betyárnapokon

 

 

Rádió1. Pécs  Riportalany vagyok.

users2.ml.mindenkilapja.hu/users/petererika/uploads/PM_2010_0731reszlet.mp3

 

 

 

 

 

 

Költő és tündér

http://www.naplapok.hu/index.php/kultura/alkoto/272-koelt-es-tuender


Készítette: naplapok.hu